Brunnshögs temporära torg, Lund
Brunnshögs temporära torg erbjuder aktiviteter och mötesplatser för alla åldrar
Årtal |
2022 – 2023 |
Plats |
Brunnshög, Lund |
Uppdragstyp |
Gestaltning och detaljprojektering |
Yta |
2900 m2 |
Beställare |
Lunds kommun |
Bakgrund
I samarbete med Lunds kommun har Plot Studio gestaltat och projekterat Brunnshögstorget i temporär tappning. Det temporära torget ska fungera som en förstudie för stadsdelens permanenta torg som kommer att anläggas runt 2028. Med utgångspunkt i befintlig struktur och resultat av framtagna workshop skapas ”Brunnshängstorget” – en flexibel och lekfull torgyta som ska vara tillgänglig för alla.
Brunnshög är ett av Lunds största utbyggnadsområden och utformas till att bli ett svenskt pilotprojekt för att visa hållbar, attraktiv stadsutveckling. Brunnshögstorget ligger placerat i stadsdelens kärna, precis intill en av områdets spårvägsstationer och nära den nyligen anlagda Nobelparken. När stadsdelen växer fram kommer torget att utgöra en viktig, föränderlig mötesplats för både boende och besökare i området. Torget med tillhörande handelskvarter, bostäder och infrastruktur kommer att utgöra ett viktigt nav för hela stadsdelen.
Gestaltning
Gestaltningen av det temporära torget baseras på dialogarbete genomfört av kommunen, ESS och MAX IV, där intressenter i området har medverkat, bland annat elever på Fäladsgården och Lerbäcksskolan. De önskemål om många olika typer av aktiviteter som framförs i sammanfattningarna från dialogtillfällena blir nu verklighet. Gestaltningen nyttjar befintlig struktur som finns på plats, med ett golv av stenmjöl, 10 orangea utställningskuber och höga fackverksmaster med linspänd belysning. Det temporära torget blir en plattform för interaktivitet och en attraktiv mötesplats för många typer av åldersgruppen och intressen.
Det temporära torget rymmer en större torgyta som karaktäriseras av sittplatser, långbord och utställningskuber som ger information om Brunnshög. Uppställningsytor för foodtrucks, kaffevagnar eller andra temporära lösningar som till exempel bokbuss frigörs för att kunna säkerställa tillfälliga eller återkommande aktiviteter på torget. Centralt placeras en rund upplyft scen som fungerar för mindre framträdanden, ett speakers corner, spontan lek eller en yta att hänga på. Torgets västra sida rymmer plats för mer livfulla aktiviteter som pumptrack, skateboardåkning, käpphästhoppning och boulespel.
Kopplingen till ESS och MAX IV är avgörande både för torget och för Brunnshög som helhet. Möjlighet ges för forskningsanläggningarna att kommunicera sitt spännande arbete i samband med torgets nya gestaltning. På lekfulla informationsskyltar kan avstånd till landmärken markeras i enheter inspirerade av forskningen, till exempel ljusår eller ångström.
En av förslagets grundtankar är att torget ska vara flexibelt och kunna anpassas efter de specifika behov platsen har från år till år. All möblering byggs som moduler som enkelt kan flyttas och kombineras på olika sätt. Torget genomgår två faser, i takt med att omkringliggande kvarter anläggs justeras torgytan.
Fågelvy över det temporära torget
Torget ger möjlighet för både fartfyllda och lugna aktiviteter
Flyttbara moduler, käpphästhinder och kuber ger ett flexibelt, föränderligt torg
Platsbesök inför gestaltningsarbete, på bild syns flera sedan befintliga strukturer som tas tillvara på i den nya utformningen
Brunnshögstorget ligger i direkt anslutning till spårvägsstation, bild från platsbesök inför påbörjat arbete